Tweedehands auto zonder verrassingen? Doe een kentekencheck

Bij de aanschaf van een tweedehands auto krijg je altijd te maken met een aantal onbekende factoren om rekening mee te houden. Normaal gesproken kan de vorige eigenaar je meer vertellen over onder meer het bouwjaar van de auto, de afkomst, het schadeverleden en het aantal vorige eigenaren, maar niet altijd gebeurt dit eerlijk.

Heeft een auto een rijk schadeverleden, dan kan de vorige eigenaar dit wellicht verbloemen, zodat de verkoop geen gevaar loopt. Dit risico kan voorkomen worden door bij het RDW een kentekencheck te laten uitvoeren. Deze overheidsorganisatie beschikt over een grote hoeveelheid informatie van ieder voertuig die je kan helpen bij het maken van een keuze voor of tegen aanschaf.

Meer weten over een voertuig

Op het oog en op papier kan een tweedehands auto erg aantrekkelijk ogen, maar onder de motorkap kan er het één en ander schorten aan het voertuig. Het is goed om dit vooraf te weten, want bij een auto met veel problemen betaal je uiteindelijk veel aan onderhoud.

Zo kan het goed zijn dat een auto die in aanschaf duurder is op de lange termijn juist goedkoper is dan een goedkope auto met veel onderhoudskosten. Zelfs met kennis van auto’s is het niet altijd mogelijk om direct mankementen te zien.

De kans is groot dat deze mankementen met een kentekencheck (bijvoorbeeld via Kentekencheck.info) wel aan het licht komen. Alle onderhoudsbeurten en reparaties bij garages worden namelijk geregistreerd bij het RDW.

Beschikbare informatie bij kentekencheck

Het RDW verzamelt veel informatie over alle geregistreerde voertuigen in Nederland. Een deel van deze informatie kan gratis opgevraagd worden, terwijl voor andere informatie een vergoeding wordt gevraagd.

Wil je een tweedehands auto aanschaffen, dan is het goed om zoveel mogelijk te weten te komen over dit voertuig. Op deze manier weet je zeker dat je geen belangrijke informatie misloopt en daarmee tegen vervelende verrassingen oploopt. Laat een kenteken altijd natrekken voor de aanschaf, bijvoorbeeld op Kentekennatrekken.nl.

De volgende informatie over voertuigen kan worden opgevraagd bij het RDW:

  • Aantal vorige eigenaren
  • Schadeverleden (reparaties en onderhoud)
  • Laatst bekende kilometerstand
  • Herkomst van het voertuig

Het belang van de eerste drie zaken spreekt voor zich, het vierde punt in eerste instantie misschien minder.

Toch is ook de herkomst van een voertuig goed om te weten. Het komt zo nu en dan voor dat een voertuig geïmporteerd is uit een land waar een andere standaard geldt, zoals China. Tegelijkertijd kan de verkoper pretenderen dat de auto uit Europa komt.

Koop je het voertuig, dan kan dit later tot problemen leiden.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *