De voor- en nadelen van elektrisch rijden

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Nadeel: te weinig oplaadpalen

Op dit moment zijn er nog niet genoeg oplaadpalen om alle elektrische auto’s op te laden op bepaalde plekken. Dit zorgt ervoor dat je soms in de file moet staan om je auto op te laden. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten als je net thuiskomt van je werk.

Ook zijn er in veel andere landen buiten Nederland nog niet veel oplaadpalen. Erg onhandig dus als je op vakantie gaat. Gelukkig kiezen steeds meer bedrijven voor een zakelijke laadpaal  of een laadpaal bij bedrijf. Dan kun je je auto tijdens het werk opladen.

Nadeel: aanschaf is duur

De aanschaf van een elektrische auto is een s tuk duurder dan een gewone auto. Vaak betaal je zo’n 20 procent meer. Dit is voor veel mensen een reden om geen elektrische auto te kopen. Daarnaast wil de overheid van een aantal fiscale voordelen van een elektrische auto af. Dit betekent dat het nog duurder zal worden.

Voordeel: goed voor het milieu

De belangrijkste rijden om wel te kiezen voor een elektrische auto is natuurlijke de bijdrage aan een beter milieu. Een auto die rijdt op fossiele brandstoffen zorgt namelijk voor veel CO2 uitstoot. Door CO2 uitstoot warmt de aarde op, en dit is natuurlijk desastreus.

Daarnaast raken fossiele brandstoffen op en moet er dus naar een alternatief overgegaan worden. Elektrische auto’s maken geen gebruik van fossiele brandstoffen maar van duurzame energie, zoals windenergie en zonne-energie.

Voordeel: het is voordeliger op lange termijn

De aanschaf van een auto is duurder maar op lange termijn is elektrisch rijden voordeliger. Dat zit hem onder andere in de onderhoudskosten. Een elektromotor is namelijk veel goedkoper in onderhoud dan een brandstofmotor. dit zal op den duur veel geld besparen.

Daarnaast is het opladen veel goedkoper dan het tanken. Ook dit bespaart op den duur veel geld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *