Het elektrische laad landschap van Nederland

In Nederland hebben we in toenemende maten elektrische auto’s.  Dit betekent ook dat we meer en meer oplaadpunten in Nederland krijgen. Hoe ziet dit landschap eruit en wat moet je weten om goed voorbereid op de weg te gaan. In dit artikel zul je meer informatie krijgen wat betreft het opladen van de elektrische auto.

Waar en hoe?

In 2017 telde Nederland zo’n 27.265 oplaadpunten. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2016, in dat jaar waren nog maar 18.831 oplaadpunten aanwezig. Er zijn verschillende sites in het leven geroepen die precies aangeven waar deze oplaadpunten gestationeerd zijn. Bij alle stations is het zo dat je moet ’stekkeren’. Er zijn helaas nog geen elektrische auto’s die draadloos opgeladen kunnen worden, wel wordt hier druk aan gewerkt volgens verschillende bronnen.

Techniek

Er zijn verschillende aanbieders van energieopslag. De oplaadpunten zijn er in grote variëteit aan laadvermogens en functionaliteiten. Een combinatie van transformatorstations, energieopslagsystemen en laadpunten maken het mogelijk om decentrale opwek en gebruik te balanceren.

Voordelen ten opzichte van stopcontact

Tijdens het laden aan een stopcontact wordt er erg veel gevraagd van het vermogen van dit contact. Dit kan in potentie de stoppen doen doorslaan of in het ergste geval brand. Een laadstation is speciaal ontworpen om een langdurig vermogen te leveren aan elektrische auto’s. Daarnaast zijn speciaal ontworpen laadstations ook instaat om de auto sneller op te laden. Het is afhankelijk van het type laadpunt en aansluiting, in welke mate het oplaadpunt sneller laad. Dit van 2 tot 10 sneller variëren.

Verrekenen van stroom

Als je een leaseauto wilt opladen op een openbaar oplaadpunt wil je natuurlijk niet zelf voor de kosten opdraaien. Het is daarom van belang dat je van een oplaadpunt gebruik maakt die voorzien zijn van een energiemeter. Met deze energiemeter kun je dan eenvoudig zien hoeveel je hebt geladen en deze bon kun je dan weer verrekenen met je werkgever.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *