Het rijden in grote voertuigen

Naast auto’s en motorfietsen is er een hele andere categorie voertuigen waarin je kan rijden: grote, zware voertuigen zoals trucks en bussen. Het rijden van dit type voertuig verschilt met het besturen van een gewone personenauto.

Je hebt er een speciaal rijbewijs voor nodig en je moet daarnaast ook de nodige vaardigheden bezitten om ze te kunnen besturen.

Wat voor rijbewijs heb je nodig?

Voor het besturen van een standaard personenauto is een B-rijbewijs voldoende. Voor een vrachtwagen rijden heb je echter een C-rijbewijs nodig. Binnen die categorie zijn er 2 typen rijbewijzen:

Het standaard C-rijbewijs voor vrachtwagens vanaf 3500 kg en tegenwoordig is er ook het C1 rijbewijs voor vrachtwagens en campers tussen de 3500 en 7000 kg. Met dit tweede type rijbewijs (C1) kun je de allerzwaarste trucks niet rijden. Om een bus te mogen besturen heb je een D-rijbewijs nodig. Wil je een vrachtwagen of bus met aanhangwangen besturen dan heb je respectievelijk een CE- of DE-rijbewijs nodig.

Daarnaast bestaat er ook het C1E-rijbewijs voor het besturen van een lichte vrachtwagen of camper met aanhangwagen.

Verschil met gewone personenauto’s

Als eerste is een truck zwaarder dan een personenauto, veel zwaarder. Een kleine gemiddelde personenauto weegt ongeveer 1000kg terwijl een vrachtwagen minstens enkele tonnen weegt. Daarnaast heeft een gemiddelde auto 4 tot 6 versnellingen, en een truck gemiddeld 10. Dit aantal kan zelfs oplopen tot 18 om de truck extra vermogen te geven.

Een vrachtwagen is veel langer, breder en hoger dan een personenauto en is daardoor moeilijker te besturen. Verder heeft een vrachtwagen meestal geen achteruitkijkspiegel, dus de bestuurder moet daarvoor compenseren met rijtechniek.

Waar parkeer je een vrachtwagen of bus?

De regels betreffende het parkeren van grote voertuigen verschillen per gemeente. In sommigen gemeenten mag het helemaal niet binnen de bebouwde kom. In anderen mag het wel op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur, maar alleen voor laden en lossen.

En weer in andere gemeentes mag het gewoon. Het beste kun je even in de gemeente zelf dit natrekken.

Meestal staat er wel bij het binnenrijden van de bebouwde kom op een bord aangegeven of er een parkeerverbod is voor vrachtwagens.

Vereisten garage voor trucks en bussen

Grote voertuigen hebben natuurlijk ook onderhoud nodig. Hiervoor is speciale apparatuur nodig, bijvoorbeeld sterkere hefbruggen die meer gewicht aankunnen. Werkplaatsinrichting kan worden uitbesteed zodat een garage alles bevat wat het nodig heeft.

In dit artikel kun je meer lezen over de garage inrichting voor trucks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *