Geen vervuilende uitstoot bij het rijden

Iedereen is bezig met het reduceren van de CO2-uitstoot. De automotive industrie is met zijn enorm aantal auto’s een grote vervuiler. Het is dus niet gek dat er op dat gebied naar alternatieve oplossingen wordt gezocht. Zo is de elektrische auto ontstaan.

Een elektrische auto heeft geen aandrijflijn die gevoed wordt door fossiele brandstoffen, maar door een accupakket. Er is dus geen directe CO2-uitstoot. Een grote reden om een elektrische auto te kopen is het duurzame karakter.

Toch zijn er twijfels over de CO2-voetafdruk van elektrische auto’s. En terecht: om een elektrische auto te maken wordt er gewoon gebruikt gemaakt van energie die opgewekt is met bijvoorbeeld een kolencentrale. Na de productie rijdt de elektrische auto wel CO2-vrij en wordt die opgeladen met de laadpaal thuis.

Snel accelereren is verslavend

Misschien heb je weleens een video gezien op sociale media gezien van een Tesla die een sportauto verslaat op het gebied van acceleratie. Dat is echt. Elektrische auto’s leveren in een keer het volledige vermogen. Ze hebben geen koppelkrommen zoals reguliere auto’s en ook geen versnellingen.

Zodra je dat een keer meegemaakt heb wil je niks anders meer. Er is altijd voldoende vermogen beschikbaar, dat is een van de grote voordelen van elektrische auto’s.

Financieel voordeel

Als bezitter van een volledig elektrische auto geniet je van een aantal zakelijke voordelen:

  • BPM-vrijstelling
  • MRB-vrijstelling
  • Bijtellingsvoordeel
  • Lager belastingtarief laadpalen

Deze voordelen kunnen zeker meespelen bij de aankoop van een nieuwe auto. Omdat elektrische auto’s nog erg duur zijn doet de overheid er best veel aan om elektrische auto’s zo aantrekkelijk te maken. Zo zit er een laag bijtellingstarief van 4% op elektrische auto’s.

Naast die zakelijke voordelen is het dagelijks rijden met een elektrische auto enorm goedkoop. Een liter benzine is namelijk ongeveer €1,60-€ 1,70, en de prijs voor 1 Kwh is ongeveer €0,19. Zodra je zelf energie gaat opwekken is het nog veel goedkoper. De aanschafprijs van elektrische auto is gemiddeld hoger dan die van een reguliere auto. Een elektrische auto verdient zichzelf alleen terug.

Minder onderhoud

Naast dat een elektrische auto zichzelf terugverdient is het ook nog eens veel goedkoper in onderhoud. Een reguliere auto heeft ongeveer 200 draaiende (slijtagegevoelige) delen. Een elektrische auto 7. Het spreekt dus voor zich dat er veel minder onderhoud aan nodig is. Uiteraard moet een elektrische auto ook op bepaalde gebieden gecontroleerd worden. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • het accupakket
  • de remvoering
  • koeling systeem
  • software updates

Comfort

Doordat de aandrijflijn geen geluid maakt biedt een elektrische auto de ultieme comfortabele rijervaring. De banden maken natuurlijk wel gewoon geluid, maar dat wordt weggewerkt door isolatiemateriaal. Naast geluid is het hoge koppel ook een factor die die ultieme rijbeleving versterkt. Er is altijd power genoeg.

Laadpaal thuis

Zolang het rijbereik binnen de perken blijft hoef je eigenlijk nooit meer naar een laadstation. Naast dat het kosten bespaart bespaar je ook tijd. Maar wat als er een laadpaal kapot gaat? Kan je dan niet bijladen? Daar hoef je niet zo bang voor te zien. Je kan losse laadpalen kopen in het internet. Een laadpaal van een Tesla Roadster kost bijvoorbeeld ongeveer €990.

Wegen de voordelen van een elektrische auto op tegen de nadelen? Ja.

Bronnen: https://www.mountox.com/menu/elektrisch-rijden/voordelen-elektrische-auto.html

https://www.mountox.com/menu/elektrisch-rijden/voordelen-elektrische-auto.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *