Een autoverzekering afsluiten, waar rekening mee houden?

Als eigenaar en bestuurder van een auto dient u er rekening mee te houden dat u wettelijk verplicht bent om een autoverzekering af te sluiten. Het gaat hierbij dan om de zogenaamde ‘WA-verzekering’. Dit type van autoverzekering is wettelijk verplicht omdat ze schade aan derden indekt. Zelfs wanneer u dus niet over voldoende financiële middelen beschikt om de schade ten opzichte van derden bij een ongeval te vergoeden zal de partij in kwestie alsnog op financiële tussenkomst kunnen rekenen. Ondanks het feit dat alleen de WA-verzekering wettelijk verplicht is bestaan er ook nog verschillende autoverzekeringen. Weet u niet goed welke autoverzekering afsluiten en kunt u daar dus wel een beetje hulp bij gebruiken? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat de informatie op deze pagina u daar zeker bij kan helpen!

             Welke autoverzekeringen bestaan er?

Tijdens een autoverzekering vergelijken zal het meteen duidelijk worden dat er niet zomaar één autoverzekering bestaat. In de praktijk maken we dan ook een onderscheid tussen drie verschillende vormen van autoverzekeringen, namelijk:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ of beperkt casco verzekering;
  3. De all risk of volledig casco verzekering;

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven geldt er uitsluitend een wettelijke verplichting voor het afsluiten van de WA-verzekering. Dit gezegd zijnde is het natuurlijk perfect mogelijk dat dit type van autoverzekering voor u niet voldoende is. Heeft u er bijvoorbeeld voor gekozen om een erg dure auto te kopen? Of heeft u gekozen voor het afsluiten van bijvoorbeeld een leasing voor de aankoop van uw voertuig? In beide gevallen kan het afsluiten van de (vrij dure) all risk of volledig casco verzekering bijvoorbeeld een must zijn.

             Wat is de beperkt casco verzekering?

Wanneer u er voor kiest om de beperkt casco verzekering af te sluiten kunt u rekenen op de standaard WA-dekking die wordt aangevuld met enkele extra dekkingen. Het gaat hierbij niet alleen om schade die wordt veroorzaakt door de aanrijding met een dier, maar ook om ruitschade. Belangrijk om rekening mee te houden is dat eigen schade aan het voertuig dus ook bij een beperkt casco verzekering niet wordt ingedekt. Wilt u dat wel? Dan zult u niets anders kunnen dan te kiezen voor de all risk of volledig casco verzekering.

             De all risk of volledig casco verzekering

Bij een autoverzekering vergelijken wordt meteen duidelijk dat de meest uitgebreide dekkingen steeds worden aangeboden door middel van de volledig casco verzekering. Dit maakt ze evenwel ook tot de duurste autoverzekering die er op de markt verkrijgbaar is. Kiest u er eveneens voor om een all risk autoverzekering af te sluiten? Dan kunt u rekenen op de aanwezigheid van alle dekkingen uit de WA en WA+ verzekering aangevuld met schade aan de eigen auto. In bepaalde gevallen is er bij deze verzekering ook sprake van een aanschafwaardegarantie. Bij de autoverzekering ANWB vergelijken zult u deze bijvoorbeeld zien opduiken bij de all risk verzekering. Deze garantie zorgt er bij een total loss of een gestolen voertuig voor dat u de aanschafwaarde van de auto terug zult krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *