De voordelen en de nadelen van het private leasen van een auto

Als je graag een nieuwe auto rijdt, maar liever niet al je spaargeld uitgeeft aan het kopen van een nieuwe auto, dan is private lease wellicht een oplossing voor jou! Door het betalen van een vast maandbedrag leen je als het ware een nieuwe auto van de leasemaatschappij. Daarbij is het zeer grote voordeel dat je precies weet waar je financieel aan toe bent. De enige kosten die je zelf voor jouw nieuwe auto moet betalen naast je vaste maandbedrag, zijn de brandstofkosten, de wasstraat en de eventuele verkeersboetes.

Een alles inbegrepen vast maandbedrag bij private lease

Als je kiest voor een private lease auto dan betaalt de leasemaatschappij eigenlijk alle onkosten die je verder bij een nieuwe auto zou kunnen verwachten. Denk hierbij aan alle reparatie en onderhoudskosten. Jij hoeft dus geen geld te reserveren voor onverwachte mankementen aan je auto, bandenvervanging, ruitschade of grote en kleine beurten.

Ook de motorrijtuigbelasting en de autoverzekering wordt in de meeste gevallen betaald door de leasemaatschappij, kijk wel even goed of hier een schadeverzekering voor inzittenden bij is afgesloten. Soms wordt er ook een eigen bijdrage gevraagd voor de eventueel niet verhaalbare schade, de hoogte van dit bedrag kan per leasemaatschappij verschillen. Meestal mag je bij een leasecontract ook kosteloos gebruik maken van de pechhulp onderweg, zodat je zelf geen lid hoeft te worden van de ANWB bijvoorbeeld.

Zijn er ook nadelen van private lease?

Lease private een auto en je weet waar je financieel aan toe bent, dat is een enorm voordeel. Toch kunnen er ook nadelen zijn bij een private lease auto. Er zijn inmiddels veel leasemaatschappijen die deze nadelen wel verkleind hebben. Dus voor je overgaat tot het afsluiten van een leaseplan, kijk dan nog even goed naar de volgende punten.

Minimum of maximum leeftijd

Soms zijn er leasemaatschappijen die een minimum of maximum leeftijdsgrens aanhouden. Dan is het bijvoorbeeld niet mogelijk om voor je 21e jaar of na je 70e jaar nog een auto te leasen. Andere leasemaatschappijen vragen een hoger maandbedrag aan deze zogeheten risicogroepen.

Private lease opzeggen bij persoonlijke tegenvallers

Natuurlijk ben je verplicht om iedere maand het afgesproken bedrag voor jouw private lease auto te betalen. Maar wat nu als je ontslagen wordt, of je krijgt een echtscheiding te verduren? Kun je dat maandbedrag dan nog steeds opbrengen? Sommige leasemaatschappijen verplichten je tot het betalen van een hoog bedrag als je het contract eerder wilt stopzetten. Andere verzekeren je juist dat je in een aantal schrijnende gevallen kosteloos het contract kunt ontbinden. Dit staat duidelijk omschreven in het leaseplan, kijk er dus na voor je tekent!

Stop op opbouw van schadevrije jaren

Omdat de auto niet daadwerkelijk van jouw is, kan het zijn dat de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd verlopen of niet verder oplopen nu je een private lease auto rijdt. Ook deze regel is per leasemaatschappij verschillend. Bij sommige leasemaatschappijen kun je gewoon verder gaan met het opbouwen van de schadevrije jaren omdat de leaseauto op jouw naam geregistreerd wordt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *