Wat is thermoplast?

Overal in ons dagelijks leven maken we gebruik van kunststoffen. In auto’s, huishoudelijke materialen, elektronische apparatuur en verpakkingen is het gebruik van kunststof niet meer weg te denken. We kunnen kunststoffen grofweg onderverdelen in twee hoofdsoorten: thermoplast en thermoharder.

 

Betekenis van het woord thermoplast

In het kort komt het erop neer dat een thermoplast in meer of mindere mate buigbaar is en dat het materiaal bij verhitting flexibeler of zelfs vloeibaar wordt. Als een thermoplast afkoelt, neemt het weer een vast vorm aan. Voorbeelden van thermoplasten zijn plastic zakjes, plastic flessen, broodtrommels en elektriciteitsbuizen. Een van de bekendste thermoplasten is PVC. Een voorwerp dat van een thermoplast gemaakt is, gaat niet snel kapot. Als je een PVC fles laat vallen, dan breekt deze niet. De flexibele eigenschappen van de thermoplast hebben te maken met de moleculaire opbouw van het materiaal. De moleculen zitten onderling niet zo heel stevig aan elkaar en naarmate het materiaal warmer gemaakt wordt, gaan de moleculen steeds makkelijker langs elkaar schuiven en dit zorgt voor flexibiliteit.

 

Betekenis van het woord thermoharder

Een thermoharder is een ander soort kunststof. Een thermoharder blijft hard, ook als je het verhit. Een thermoharder is kwetsbaarder dan de thermoplast omdat een thermoharder niet flexibel is. Als je een voorwerp dat van een thermoharder gemaakt is laat vallen, is de kans groot dat het breekt. Thermoharders vinden we bijvoorbeeld in speelgoed en behuizingen van allerlei elektronische apparatuur zoals computers, flatscreen televisies en Hifi sets. In een thermoharder worden de eigenschappen, net als bij de thermoplast, veroorzaakt door de moleculaire opbouw van het materiaal. De moleculen in een thermoharder zitten onderling heel stevig aan elkaar. Je kunt deze verbindingen alleen verbreken door het materiaal extreem te verhitten. Anders dan bij de thermoplast, komen de verbindingen niet meer terug als het materiaal afkoelt. Bij een thermoharder geldt: stuk is stuk.

 

Milieuaspecten

Plastic is in algemene zin niet al te best voor het milieu. Plastics worden heel langzaam afgebroken en blijven vele jaren aanwezig in de natuur. Dit geldt voor zowel de thermoplast als voor de thermoharder. De term plastic soep in inmiddels een alom bekend begrip. Het staat voor de grote hoeveelheid aan plastic afval, met name thermoplasten, die zich in de oceanen bevindt. Ook de beelden van een rivier in Indonesiƫ die door al het plastic afval niet meer te zien was. Tussen het plastic werd pikzwart water zichtbaar. De mens is hier de enige schuldige. Momenteel zijn verschillende partijen bezig om de plastic soep op te ruimen. Recycling is de volgende stap.

 

Recycling

Een thermoplast is redelijk gemakkelijk te recyclen. Dit gebeurt op grote schaal met ingezameld plastic huishoudelijk afval. Doordat de moleculaire verbindingen na afkoelen opnieuw gevormd worden, leent de thermoplast zich het beste voor recycling. Een thermoplast kan hergebruikt worden. Voor een thermoharder is dit niet het geval. Als de moleculaire verbindingen verbroken zijn, herstellen deze niet meer. Dit zorgt ervoor dat een thermoharder nagenoeg niet gerecycled kan worden. Dit is de reden dat je alleen zacht flexibel plastic in de plastic afvalbak mag gooien. Thermoharders moeten bij het overige afval.

 

Bron: autoboard.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *