Beschermende motorkleding is in Nederland niet verplicht maar wordt wel aangeraden!

Motorrijders zijn in het verkeer kwetsbaarder dan automobilisten. Daarom heeft de overheid het dragen van een motorhelm verplicht en wordt aangegeven dat het dragen van goede motorkleding, laarzen en motorhandschoenen wel van groot belang is maar niet verplicht. Tijdens motor rijlessen én het motorrijd examen is het verplicht om een goedgekeurde helm, oogbescherming, hoge schoenen of laarzen, handschoenen én kleding voor motor te dragen. Volgens de EU moet nu alle beschermende motor kleding en andere bij motorrijden behorende accessoires zoals handschoenen en laarzen, voorzien zijn van een Europees keurmerk. In België is het verplicht om op de motor een goedgekeurde helm te dragen. Bovendien moet de bestuurder kleding dragen die armen en benen beschermd. Ook is het dragen van stevige motorlaarzen en handschoenen met of zonder vingers verplicht. Handschoenen zijn ook verplicht bij passagiers.

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van motorkleding

De aanschaf van motorkleding is afhankelijk van de omstandigheden waarin je gaat rijden. Ga je alleen bij mooi weer de weg op of ga je met de motor naar je werk en moet je dan ook door de regen rijden. Ga je voor een leren motorrijpak of kies je voor een waterdicht kunststof pak? Leren kleding is perfect als bescherming maar droogt niet echt snel. De droogtijd van een leren pak kan wel 3 tot 5 dagen duren. Leren kleding moet regelmatig worden gereinigd en ingevet. Er zijn regenpakken te koop die als een overall over de motorkleding wordt gedragen. Het allerbelangrijkste is dat motorkleding comfortabel zit maar de kleding moet stevig genoeg zijn om je te beschermen bij ongevallen. Motorkleding bestaat in de regel uit onderkleding, een motorbroek en een motorjas. Maar je kunt ook kiezen voor een motorpak.

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een motorhelm

Het dragen van een motorhelm is verplicht en deze moet voorzien zijn van het ECE 22.05 keurmerk. Er zijn drie type motorhelmen te koop te weten de jethelm, de integraalhelm en de systeemhelm. Welke helm voor jouw het beste is hangt ook af van je persoonlijke wensen. Let er op dat een helm strak op je hoofd moet zitten. Wanneer je met je hoofd heen en weer schudt of van boven naar beneden mag de helm niet verschuiven. Een helm dien je na een val of ongeluk te vervangen maar óók wanneer je de helm hebt laten vallen. Want ook al is er aan de buitenkant niet te zien dat er wat aan de hand is, de schaal krijgt wel één of meerdere zwakke plekken en zal dan bij nood niet meer naar behoren functioneren.

 

Wat wordt nog meer aangeraden voor een motorrijder

De ruis van de wind kan je gehoor beschadigen en daarom is goede gehoorbescherming noodzakelijk. In sommige helmen zitten extra kussentjes

die je eventueel kunt verwijderen als je oordopjes of navigatie-oortjes gebruikt. Wanneer je een vizier uitkiest let er dan op dat deze van anti kras materiaal is gemaakt en anti-condens is gecoat. Wanneer je brildragend bent moet het vizier hierop berekend zijn. Een systeemhelm en een integraalhelm geven meer steun

dan een jethelm.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *