5 Dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe auto

Is het tijd voor een nieuwe auto, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen en waar je op moet letten? Als je een tweedehandsauto wilt aanschaffen, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Want al die “is van een oud dametje geweest”- advertenties zijn natuurlijk niet allemaal te geloven. Als leek is het best lastig om naar de juiste details te vragen of te kijken wanneer ja een nieuwe auto wilt kopen. Maar met de tips gaat dat vast lukken.

Vooronderzoek

Ga eerst eens op onderzoek uit voordat je keuzes maakt. Ga bij jezelf na wat jouw eisen zijn voor een auto. Welke auto’s passen bij jou en jouw situatie? Ben je opzoek naar een auto voor jezelf of heb je een gezinsauto nodig? Bedenk je welk merk jouw voorkeur heeft en wat voor een model bij jou past. Sommige modellen hebben ook nog eens verschillende bouwjaren en uitvoeringen. Ga goed vergelijken naar auto’s die je op internet vindt. Kijk bij het vergelijken bijvoorbeeld naar de kilometerstanden.

Verkoper

Kijk ook eens goed naar wie de auto verkoopt. Heb je een vage handelaar op het internet gevonden of staat jouw toekomstige auto bij een betrouwbare autohandelaar die aangesloten is bij de BOVAG?

Gegevens van de auto

Tegenwoordig zijn er websites en apps waar je het kenteken van de auto in kan voeren. Zo kun je gelijk de complete geschiedenis van de auto vinden. Zo kun je alle gegevens controleren en ook zien of de auto niet als gestolen staat geregistreerd.

Ben je ter plekke bij een particuliere verkoper? Check dan of de identiteit van de verkoper overeenkomt met de naam op het kentekenbewijs.

Controleer de auto zelf

Als alle gegevens kloppen is dat fijn, maar de auto zelf is natuurlijk ook erg belangrijk. Bekijk de auto van top tot teen en van binnen en van buiten en kijk goed na op gebreken. Het allerbelangrijkste hierbij is de motor. Het is lastig aan de buitenkant te zien or hij 100% goed is, maar je kunt wel zien of het er allemaal goed en netjes uit ziet onder de motorkap. Ook na een proefrit moet de motor er goed uit zien.

Testrit

Als alles in orde is wil je natuurlijk wel weten hoe de auto rijdt. Koop nooit een auto zonder erin gereden te hebben. Kijk of de auto meteen start en of de motor regelmatig blijft draaien. Als er geen gekke geluiden zijn en het schakelen gaat soepel is dat een goed teken. Tijdens het rijden kun je gelijk kijken of alle accessoires op de auto goed werken. Denk aan de airco, ruitenwissers en elektrische ramen.

Twijfel

Twijfel je of je een exclusieve auto kopen? Dan kun je altijd iemand meenemen naar je afspraak toe die verstand heeft van auto’s. Misschien ken je iemand in de familie die aan auto’s sleutelt en dan is het fijn om iemands mening over de auto te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *