Wat is een tussentijdse toets?

Veel rijscholen, zoals Rijschoolboomsluiter, bieden hun leerlingen een Tussentijdse toets aan. Een tussentijdse toets wordt ook wel een TTT genoemd en is een soort proefexamen voordat je je rijexamen doet. De tussentijdse toets wordt niet afgenomen als je net begint met rijlessen, maar ongeveer bij driekwart van je rijopleiding. De tussentijdse toets kun je aanvragen bij je rijschool, maar soms brengt je rijinstructeur het ook zelf ter sprake. Een tussentijdse toets is een mogelijkheid om te kijken waar je staat en hoelang je nog nodig hebt. Je kunt hem aanvragen via het CBR, waar je hem ook aflegt met een examinator. Vraag je je af waarom je een tussentijdse toets moet nemen? Lees er meer over in deze blog.

Leer omgaan met spanning

Als je een rijexamen moet gaan doen, is de kans groot dat je heel zenuwachtig en gespannen bent. Spanning is helemaal niet erg en kan er zelfs voor zorgen dat je scherper bent en beter uitkijkt. Te veel spanning is echter niet goed en kan er juist voor zorgen dat je slechter presteert en zakt voor je examen. Door het afleggen van de tussentijdse toets weet je al een beetje wat je te wachten staat bij het echte examen. Hierdoor wordt je minder gespannen. Bij een tussentijdse toets komen ook de onderdelen van het echte examen voorbij en krijg je een soort van simulatie van het examen. Op deze manier ben je dus beter voorbereid op je examen.

Je hebt meer kans om te slagen

Als je een tussentijdse toets doet, vergroot je je kans om te slagen voor het echte examen. Je kunt namelijk tijdens je tussentijdse toets vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen, zoals de stopopdracht, omkeren en parkeren. Als je deze verrichtingen goed doet tijdens je tussentijdse toets, kun je vrijstelling krijgen en hoef je deze niet meer te doen op je officiële examen. Bovendien leer je met een tussentijdse toets al een beetje hoe je om moet gaan met de spanning en stress die je krijgt tijdens een examen waardoor je rustiger bent tijdens je examen en alerter bent.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *